вторник, 31 мая 2011 г.

Комп’ютер


Сьогодні комп’ютером нікого не здивуєш. Це сучасне чудо техніки є доступним і дорослим, і дітям. Стало навіть модно, щоб у дитини комп’ютер з’являвся якомога раніше, щоб малюк розвивався швидше. І разом із появою комп’ютерів миттєво виникли і наукові суперечки: корисно або шкідливо для дітей сидіння за комп’ютером?
         Однозначної відповіді, звичайно ж, немає. Комп’ютерні ігри розвивають у дитини швидкість реакції, пам'ять й увагу. Щоб грати в комп’ютерну гру, маляті необхідні посидючість, спритність. За допомогою таких ігор дійсно розвивається логічне мислення, дрібна моторика рук, зорово-моторна координація. Виконуючи веселі ігрові завдання, дитина вчиться аналітично мислити в нестандартній ситуації, класифікувати та узагальнювати поняття, прагнути до поставленої мети. «Ну, хіба це погано?» - запитують батьки.
         Крім того, діти, які легко орієнтуються в комп’ютері, найчастіше почувають себе і в житті більш упевнено. Вони легше адаптуються до різних ситуацій.
         Часто саме комп’ютер допомагає залучити до занять дітей, яких важко посадити за звичайне читання або розв’язання задач. Тут вони потрапляють у гарну казку, де діють веселі й спритні герої. Наприкінці гри малюка обов’язково похвалять або навіть видадуть почесний диплом. Тут у дитини обов’язково що-небудь вийде і виникне «ситуація успіху», після цього захочеться ще пограти. Адже комп’ютерні розвивальні програми називаються «іграми», а зовсім не «заняттями».

         Так що ж, кожній дитині – по комп’ютеру? Як і в кожної проблеми, у цієї теж є дві сторони – погана та гарна.

Якщо не дотримуватися режиму, а просто кажучи, не обмежувати комп’ютерний час для дитини, то незабаром вона із помічника перетвориться на Вашого сімейного ворога. Лікарі-окулісти застерігають, що занадто тривале знаходження перед монітором комп’ютера може призвести до зниження зору. Але найбільша небезпека – це виникнення стійкої комп’ютерної залежності. Весь свій вільний час дитина проводить перед комп’ютером. Вона грає в будь-яку вільну хвилинку. Для батьків така поведінка повинна стати тривожним сигналом. Чому малюк віддає перевагу віртуальному життю? Можливо якісь життєві обставини стали для нього дискомфортними? А можливо, останнім часом йому не вистачає Вашої уваги, і він в такий спосіб вирішив поповнити його дефіцит?
         Комп’ютерна залежність, звичайно ж, виникає не раптом. Спочатку дитина грає просто так, заради інтересу. Потім поступово вона втягується в гру, довідується правила, стає успішною. Потім настає час для ігор на гроші, а таких в Інтернеті чимало. Якщо батьки забороняють їй грати вдома, то дитина знаходить можливості та йде до ігрового салону або комп’ютерного клубу.

         Купуючи комп’ютер відразу подумайте, в якому режимі Ваша дитина зможе ним користуватися.

         Уважно поставтеся до вибору комп’ютерних ігор. Вони повинні відповідати віку дитини й не мати агресивних настроїв.
Як тільки Ви помітили, що в дитини зник інтерес до реального спілкування, вона довго просиджує за комп’ютером, настав час бити тривогу. Краще не доводити ситуацію до крайності.

Як зробити так, щоб комп’ютер не заподіяв шкоди, а був корисним?

Ø Обмежте час, протягом якого дитина сидить за комп’ютером.
Ø Ретельно відбирайте комп’ютерні ігри, для початку спробуйте «пройти» їх самостійно.
Ø Не купуйте дитині ігри, в яких є агресія, насильство.
Ø Пояснюйте дитині, що комп’ютер, в основному, повинен використовуватися не заради гри, а для справи.
Ø Не ставте комп’ютер в дитячій кімнаті. Це призводить до безконтрольного його використання.

Комментариев нет:

Отправить комментарий