вторник, 31 мая 2011 г.

Як покращити сон дитини.


Для будь-якої дитини сон має неоціненне значення. Повноцінний сон – це ознака здорової нервової системи. А якщо дитина важко засинає, прокидається, плаче чи розмовляє уві сні або постійно рухається у ліжечку – це привід для тривоги батьків.
Коли дитина здатна розповісти про те, що їй снилося, то можна почути й про чудовиська, й про те, як щось страшне гналося за нею, тощо.
Ці ознаки є показником того, що з дитиною щось не гаразд, бо сон – це відбиття того, що відбувається з дитиною впродовж дня. І не обов`язково щоб це, на погляд дорослих, були дуже помітні чи вражаючі події. Це можуть бути якісь незначні епізоди в житті дитини, на які батьки навіть не звернули уваги.
Дорослі часто не можуть з`ясувати причини цих порушень. Маленька дитина ще не здатна висловити занепокоєння своїм станом.
Поганий сон свідчить про те, що дитина не може впоратися зі своїми переживаннями. У більшості випадків за цим стоять порушена довіра або брак батьківської любові.
Для дитини, як і для дорослої людини важливою є не сама ситуація, якою б вона не була, а ставлення до неї, правильна оцінка цієї ситуації.
Тому дуже важливо знати душевний стан дитини, частіше розмовляти з нею про різні події, які трапляються в її житті, заздалегідь знати, як вона може відреагувати на певну ситуацію.
Дорослі іноді вважають, що дитина не звернула уваги на якісь події у житті дорослих, але це може бути оманою. Навіть якщо дитина не може висловитись відносно якоїсь події, зважаючи на малий вік, вона все одно відчуває напруженість, не розуміючи, про що йдеться. Відчуваючи стосунки дорослих дитина може стати скутою. Це щось незрозуміле у діях дорослих здається їй набагато більшим, навіть страшнішим, ніж це є насправді. Для дорослих – незначне непорозуміння, для дитини – причини для занепокоєння.
У спокійних, урівноважених батьків і діти спокійні. А у знервованих батьків діти хворіють набагато частіше. Покращення сну є дуже важливим внеском в
 оздоровлення дитини, тому спокійному сну треба приділяти особливу увагу.
Отже, якщо дитина погано спить, потурбуйтеся, щоб упродовж дня не перевантажувати дитину подіями, які можуть мати сильний емоційний вплив на неї: тимчасово не водіть дитину в людні місця (цирк, зоопарк), дозволяйте їй гратися з більш спокійними, врівноваженими дітьми. Дорослим, які в цей час будуть біля дитини, треба уважно слідкувати за собою, поводитися так, щоб на собі відчути, як приємно нікуди не поспішати, із зацікавленістю займатися з дитиною її справами.
Отже, день закінчується, час готуватись до сну. За дві години до цього треба дати можливість дитині зупинитись, заспокоїтись, «охолонути» перед сном. У цей час треба мінімізувати емоційні навантаження: ніяких гостей, телепередач для дорослих, гучної музики, фізичних вправ.
Як у природі все затихає ввечері, так і у дитини повинно бути перед сном: тиша, спокій, повільні прогулянки з дорослими з неквапливими розмовами на приємні для дитини теми. Перед сном не треба згадувати конфлікти, повертатися до розмов, неприємних для дитини.
Навпаки, згадайте якусь подію впродовж дня або вчинок, за які можна похвалити дитину. Навіть якщо вам важко відшукати щось вагоме, згадайте щось невеличке позитивне і нагадайте його дитині.
Треба встановити «ритуал» підготовки до сну: помити ніжки теплою водою, дати дитині теплого молока з медом, почистити зубки, неспішно скласти на ніч свій одяг, лягти в ліжечко. Ці дії повинна супроводжувати спокійна некваплива мова – частина успіху у боротьбі за спокійний сон.
Можна включити спокійну тиху музику, запалити в темряві свічечку або не дуже яскравий світильник, призначений для дитячих кімнат, щоб вони створювали в кімнаті атмосферу тиші, спокою, довіри, а може, навіть казкової таємничості.
Сядьте поряд з дитиною, тихенько поглядьте її по спинці, по голівці (якщо вона не заперечує). Ці ледве відчутні повільні рухи заспокоюють дитину, розслабляють, і тим самим готують дитину до спокійного сну.
Погладжуючи, тихо, неквапливо розповідайте їй щось приємне. Вона
повинна знати, що її люблять та оберігають. Тому дуже важливим є те, про що ви
в цей час розмовляєте з дитиною. Треба казати щось таке, що дитину тішить, заспокоює, допомагає думати про щось приємне. Ваш голос повинен бути лагідним, заколисуючим. Може й не так важливо, які слова чує дитина, головне, щоб вона відчувала, що її люблять, і нікуди не поспішають від неї, що вам приємно зараз знаходитись біля неї. В цей час можна розповісти простеньку казочку про улюблених звірят. Або нагадайте дитині приємні картини природи, які їй подобаються і викликають у неї почуття спокою та насолоди.
Якщо ви виконуєте все правильно, дитина розслаблюється, заспокоюється, у неї підсилюється здатність до сприйняття, навіювання, як і в дорослих.
Перед сном можна змалювати привабливу перспективу на найближче чи більш віддалене майбутнє. Наприклад, сказати, що завтра, коли дитина прокинеться, її чекає щось дуже приємне (коли настане літо, можна буде поїхати до бабусі у село, де є котик та песик).
За такого приготування до сну дитина засинає з почуттям впевненості, що її люблять, що вона здатна бути охайною, привітною, із задоволенням працювати, вчитися. В цей час найлегше вкласти у свідомість дитині потрібну їй інформацію про людські цінності, цікаві події, що чекають її після такого потрібного сну.
Після таких дій батьків дитина спатиме спокійно, їй не будуть снитись кошмари. Коли вона прокинеться, вечірні теплі відчуття любові, уваги, ласки, безпеки будуть і надалі створювати в неї добрий психоемоційний стан.
Час перед засинанням можна використати для кращого засвоєння якогось навчального матеріалу. Наприклад, щоб запам`ятати віршик або текст, краще кілька разів повторити його, уявити в спокійний час перед засинанням, ніж з напруженням сидячи за столом.
Читання виховних казок чи історій перед сном, коли спокійний розслаблений стан сприяє міцному запам`ятовуванню, - це своєрідний засіб зміцнення імунітету дитячої особистості проти агресивних виявів у дитячому житті, оздоровлення психоемоційного стану, формування здорової філософської
позиції дитини.
Якщо додати до цього дитяче відчуття вашої любові, то все це разом відкриє дитині шлях до здорового спокійного сну.


Комментариев нет:

Отправить комментарий